Flere og flere oplever desværre at se sit navn og/eller sine billeder misbrugt på en eller flere datingsider og/eller -apps. Noget, der indiskutabelt må være vildt ubehageligt. I denne her artikel klæder vi dig på med værktøjer til at håndtere et identitetstyveri, sæt du skulle være så uheldig at blive ramt.
I løbet af de seneste år har vi set en generel stigning, når det kommer til identitetstyverier, og desværre er datingverdenen på ingen måde gået fri.
På stort set enhver datingplatform vil man nemlig kunne støde på fakere, altså personer, der har oprettet profiler under falske navne, og som bruger profilbilleder, som de hverken har noget at gøre med eller rettighederne til.
En faker er naturligvis ubehagelig for dem, der ender med at indlede en relation med fakeren. Det er en ubekvem tanke, at den person, man skriver med, er en gemen løgner, som hverken taler sandt om eget udseende eller navn.
Dog er fakere allermest ubehagelige for de mennesker, som bliver taget som gidsler – altså de mennesker, hvis billeder og andre oplysninger misbruges.
Indholdsfortegnelse
Hvad er identitetstyveri?
Lad os indlede artiklen med at få helt styr på, hvad begrebet ‘identitetstyveri’ dækker over.
Der er tale om identitetstyveri, når en person ulovligt tilegner sig en anden persons personlige oplysninger og misbruger disse på en eller anden vis.
LÆS OGSÅ: Sådan afslører du fakere på datingsider
Personlige oplysninger kan vedrøre alt fra CPR-numre og adgangskoder til sundhedsoplysninger.
Identitetstyveri spænder bredt
Identitetstyveri kan variere en hel del og dermed bruges til at klassificere nogle ret så forskellige situationer.
Et eksempel på et identitetstyveri kunne være: Tyv tvinger sig adgang til et CPR-nummer med henblik på at optage lån eller købe på kredit i en andens navn.
Et andet eksempel kunne være: Person udgiver sig for at være en anden, end vedkommende er, på datingside. Person misbruger alt fra navn til billeder.
I begge eksempler er der tale om en art identitetstyveri, men hvad der misbruges er ganske forskelligt, hvilket også gælder for konsekvenserne af misbruget.
Mens det første eksempel indiskutabelt refererer til en kriminel handling jævnfør lovgivningen, befinder det andet eksempel sig – af en eller anden grund – i en gråzone.
Sagen er nemlig desværre den, at hvis de billeder, der misbruges, befinder sig på ens Facebook-side, og denne er offentlig, og personen, der misbruger billederne, ikke gør dette med henblik på at tjene penge, vil politiet sjældent gøre noget ved sagen. Desværre!
Langt de fleste vil nok, som udgangspunkt, mene, at første eksempel er det værste at blive udsat for af de to ovennævnte.
Dette er muligvis også en korrekt antagelse, men når dette er sagt, så kan der ikke herske nogen tvivl om, at andet eksempel også refererer til en yderst ubehagelig situation, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste.
Det er nemlig ikke nogen rar tanke at blive ufrivilligt afsender på en masse beskeder, man ikke kender indholdet af. Ligeledes er der nok også de færreste, der sætter pris på at blive brugt som redskab til at manipulere med uskyldige ofre.
LÆS OGSÅ: Skarpe ideer til, hvad du kan lave på daten
Man har hverken magt over eller indflydelse på, hvorvidt den faker, der stjæler ens billeder, er en klam skid, som er vildt upassende på ens vegne.
Derfor kan et identitetstyveri relateret til en datingside eller -app få fatale konsekvenser for ens omdømme.
Hvordan undgår man at blive udsat for identitetstyveri?
Nu hvor du har fået en grundig introduktion til identitetstyveri som begreb samt eksempler på mulige følger heraf, gætter vi på, at det, ligesom spedalskhed, en glidende tackling bagfra samt Ulrik Wilbek som svigerfar, er noget, du gerne vil undgå.
Som du så, er der dog stor forskel på identitetstyverier, og netop derfor er det ikke særligt nemt at udarbejde en entydig guide til at undgå den slags.
Da vi, FindEnKaereste.dk, er en portal, der fokuserer 100 % på dating, vælger vi – ikke så overraskende – blot at fokusere på, hvordan du bør og skal håndtere identitetstyveri i forbindelse med dating.
Svært at forebygge
Det er desværre ret svært at forebygge et identitetstyveri, når det kommer til dating. Rigtig mange af os har nemlig billeder af os selv, som ligger frit tilgængelige på en eller flere platforme online. Det være sig eksempelvis på Instagram, Facebook og LinkedIn.
Det er – desværre! – meget, meget let for en potentiel faker at downloade en fremmed persons billeder og bruge disse i andre sammenhænge online.
Derfor er det desværre ekstremt svært at sikre sig 100 % mod et potentielt identitetstyveri online, medmindre man er en meget privat type, der udelukkende har billeder deponeret i afgrænsede områder af internettet.
Du kan eventuelt prøve at Google dit navn og så se, hvad der dukker op. Denne proces vil give dig et fint overblik over, hvad en eventuelt faker let vil kunne få adgang til.
Et værn kan være at ændre indstillinger på dine sociale medier-profiler
På langt de fleste sociale medier kan du som bruger angive, hvem du ønsker, at dine oplysninger, herunder opslag samt billeder, skal være tilgængelige for.
Det siger sig selv, at du vil være mere udsat for at blive offer for identitetstyveri, hvis dine profiler er offentligt tilgængelige, mens risikoen vil være markant mindre, såfremt det kun er dine venner på platformen, som vil kunne se dine billeder, opslag og deslige.
Et godt tip til dig, der frygter et identitetstyveri online, er derfor, at du gennemgår dine indstillinger på dine sociale medier og i det omfang, det er muligt, begrænser mængden af data, du deler med fremmede.
Langt de fleste af os kreerer dog – og har allerede kreeret – så mange digitale spor, at det er svært at udviske samtlige af disse.
Derfor vil det for langt de fleste være så godt som umuligt at støvsuge internettet fuldstændigt for billeder samt personlige oplysninger, som man ikke ønsker, at en faker skal kunne komme i besiddelse af.
LÆS OGSÅ: Kærlighed lindrer smerte
Netop af den grund tænker vi, at du som læser vil værdsætte et par tricks, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvorvidt dine personlige oplysninger bruges af andre.
Google dit navn – kender du alle resultater?
At Google sit navn er et fint trick i forhold til at finde ud af, hvorvidt ens navn og eventuelle billeder optræder på platforme, som man aldrig selv har opereret på.
Det bør dog i samme ombæring nævnes, at Google ikke har adgang til alt online-indhold. Mange af de informationer, der findes på sider med login, kan Google ikke indeksere.
Dette vil være tilfældet for langt de fleste datingprofiler, hvorfor metoden ikke vil fungere særligt godt i forhold til at be- eller afkræfte tvivlen om, hvorvidt ens navn og/eller billeder figurerer på en eller flere datingsider.
Se, hvilke sider dine billeder optræder på
Der findes en billedsøgningsfunktion på Google, som er rigtig nyttig, når man laver detektivarbejde og forsøger at opklare, hvorvidt ens billeder optræder på sider, som man ikke ønsker.
Denne funktion benyttes på følgende måde:
- Højreklik på det billede, du ønsker at undersøge
- Vælg den mulighed, der hedder ’Search Google for image’
- Herefter præsenteres du for sider, hvor dit billede – eller billeder der minder herom – optræder.
Desværre er der samme vækstpunkt ved denne metode som ved den foregående, hvilket betyder, at ej heller denne metode vil kunne afsløre, hvis et eller flere af dine billeder bruges på en side, der gemmer indhold bag en login-mur.
LÆS OGSÅ: Sådan flirter du over SMS og Messenger
På nuværende tidspunkt er der desværre ingen smarte metoder til at afsøge indhold bag login-mure. Derfor kan det faktisk være rigtig svært at opstøve fakere.
Det er dog ikke utænkeligt, at folk i dit netværk vil prikke dig på skulderen, hvis de ser dine billeder på en datingside, som de formoder, at du ikke er på af den ene eller anden grund.
I mangel af bedre er vores råd derfor, at I skal hjælpe hinanden derude, og at du skal prikke dine venner og veninder på skulderen, hvis du finder oplysninger om dem på en portal, du ikke forestiller dig, at de bruger.
Min identitet misbruges på en datingside – hvad gør jeg?
Hvis du afslører en skiderik i at benytte dit navn og/eller dine billeder på en datingside, skal du ikke bare trække på skuldrene og tænke, at det var da nok en skam.
Nej, du skal sgu tage affære, for det er slet, slet ikke i orden, og det kan være skadeligt for dit personlige omdømme, hvis fakeren agerer modbydeligt bag masken, der ligner dit ansigt.
Herunder præsenterer vi dig for tre konkrete råd til at håndtere en situation som beskrevet ovenfor.
- Hiv fat i ejerne af datingsiden/datingappen
En datingside/datingapp-ejer er sandsynligvis ikke interesseret i at have fakere på sin side/app. Derfor vil du formentlig kunne få datingsidens/datingappens kundeservice-afdeling til at lukke ned for fakerens profil, hvis du skriver og informerer dem om problemet. Er de ikke samarbejdsvillige, kan du gå videre med det til Datatilsynet.
- Gør dine profiler private
Du kan – som vi allerede har berørt – minimere risikoen for, at det sker fremover, hvis du gør dine SoMe-profiler private.
- Gå til politiet
Som nævnt tidligere er det ofte lidt i en gråzone, hvorvidt man er offer for noget decideret ulovligt eller ej, hvis ens billeder pludselig optræder på en datingside eller -app uden ens aktive indblanding eller tilladelse.
Er dine SoMe-profiler offentlige, er det desværre tvivlsomt, at politiet vil gøre alverden for at hjælpe dig med at komme misbruget til livs. Det skader dog aldrig at forsøge at involvere ordensmagten, hvorfor vi synes, at du skal give det et skud, hvis du p.t. er offer for, at dine billeder og/eller dit navn misbruges online.