Bange for at date en faker? Vi giver dig seks tips til at afsløre svindlerne

Ikke alle mennesker er udstyret med lige så store mængder etik og moral som dig og mig. Derfor vil du erfare, at der er risiko for at date fakere og svindlere, hvis du dater online. Her giver vi dig seks tips, der kan hjælpe dig med at afsløre, hvorvidt den person, du skriver med, er faker/svindler eller ej.

Denne her artikel må på ingen måde blive tolket som en skræmmeartikel, der overbeviser dig om, at diverse dating sites er fyldt med svindlere og fakere, for sådan er det gudskelov ikke. 

Desværre eksisterer risikoen for at møde en eller flere fakere/svindlere på alskens datingsider og -apps, og derfor mener vi, at det er på sin plads med et par tips til at afsløre de svindlere, der måtte være.

De store datingsider gør selv en aktiv indsats for at fjerne fakeprofiler og holde deres sider fri fra trolls samt svindlere. 

Det siger dog sig selv, at det ikke altid er lige let at afsløre en faker, og nogle fakere er desværre så dygtige, at folkene bag datingtjenesterne ikke altid formår at gennemskue dem lige med det samme. 

Det lover vi til gengæld, at du gør, når du har læst denne artikel.

Hold øje med disse seks ting

1) Billederne – er de for gode til, at det kan være sandt? 

Mange fakeprofiler benytter sig af stockfotos eller modelbilleder. Du skal derfor være mistænksom, hvis du lander på profiler, hvor billederne ser lidt for professionelle og polerede ud.

På ens datingprofil vil man typisk have billeder fra uformelle, hverdagslige begivenheder. Kig derfor efter denne type billeder! 

Det skal dog siges, at der findes visse rigtige profiler, som består af stort set kun modelbilleder, da nogle modeller vælger at oprette sig på en eller flere datingsider.

LÆS OGSÅ: Hvordan vælger man et godt profilbillede?

Når det kommer til mistænkelige billeder, er et godt tip i øvrigt at lave en Google-søgning på billedet, da en sådan søgning vil åbenbare, i hvilket omfang et billede figurerer i andre online sammenhænge og hvor. 

En sådan søgning kan du udføre således:

  1. Højreklik på musen, når markøren befinder sig over det billede, som du ønsker at undersøge.

  2. Vælg ‘Søg på billedet med Google.’

  3. Herefter vil du kunne se, hvilke hjemmesider som billedet ellers figurerer på. Hvis det figurerer på en masse stockfoto-sider, er dette en klar indikation af, at det er tyvstjålet, og at du skriver med en faker. 

Hvis du er mistænksom over for en profil på grund af vedkommendes billeder, er et andet godt tip at bede om vedkommendes Snapchat. 

Undlader vedkommende, du skriver med, konsekvent at snappe sit ansigt, kan du være ret sikker på, at du har at gøre med en faker.

2) Har vedkommende meget få billeder?

Dette forhold kommer lidt i forlængelse af ovenstående. Mange fakeprofiler er lavet af folk, der har leveret halvhjertede indsatser, når de skulle udforme profilen. Derfor vil mange fake datingprofiler kun indeholde et eller få billede(r).

Dette er dog ikke altid tilfældet. Der findes nemlig også yderst gennemarbejdede svindel-profiler.

3) Stalk dit offer – har vedkommende nogen Facebook-profil?

Hvis du af den ene eller anden grund fatter mistanke om, at vedkommende, du skriver med, muligvis kan være faker, så forsøg at se, om du kan finde ham/hende på Facebook.

Ovenstående kan dog være lidt udfordrende, hvis du kun har et fornavn til din efterforskning. Typisk vil man dog have mere, da langt de fleste er åbne omkring, hvor i landet de er fra.

Lykkes det dig at finde vedkommende på Facebook kan du – hvis du fortsat ikke er overbevist om, hvorvidt den profil du skriver med på datingtjenesten – forsøge at kontakte Facebook-profilen med henblik på at opklare, om vedkommende nu også ejer den datingprofil, du er i kontakt med.

4) Dufter profilteksten ægte? 

Hvis det eneste, der er noteret på en profil, er vedkommendes navn og alder, ved du, at vedkommende har brugt minimalt med tid på at oprette sin profil, og det kan være et udtryk for, at han/hun er faker.

LÆS OGSÅ: Sådan bør du håndtere identitetstyveri på en datingside

Det kan dog også være et udtryk for, at han/hun er doven og utålmodig. 

Derfor bør dette punkt ikke stå alene. Det skal i stedet medtænkes i en samlet bedømmelse, for hvis få profilinformationer kan kombineres med et utroværdigt profilbillede, er risikoen for, at du er stødt på en faker yderst stor.

For de fakere, hvis formål er at svindle andre for penge, er der ofte udarbejdet en profiltekst. 

For mange af disse svindler gælder det dog, at disse ikke er danskere, hvilket i mange tilfælde vil influere på sproget. 

Hav derfor for øje, om en profiltekst emmer af at være maskinoversat; gør denne dette, kan dette nemlig meget vel være et tegn på, at du har med en svindler at gøre.

5) Finder personen, du skriver med, konstant på undskyldninger for ikke at mødes? 

Hvis din online flirt gang på gang aflyser jeres aftaler, kan det være, fordi han/hun forsøger at skjule noget – måske at vedkommende ikke er den, som vedkommende giver sig ud for at være.

Vi siger dog ingenlunde, at du skal smide faker-kortet, hvis vedkommende, du skriver med, aflyser en enkelt aftale. Det er mere, hvis det sker gentagne gange, og du fornemmer, at der er noget uldent ved det hele. 

I så fald kan du godt tillade dig at anklage personen, du skriver med, for at spilde din tid og for at være faker. Hvis anklagen er uretmæssig, skal vedkommende nok gøre, hvad han/hun kan for at bevise sin uskyld, hvis han/hun er interesseret i sig.

6) Begynder vedkommende, du skriver med, at spørge efter penge?

Hvis personen, du skriver med på en datingtjeneste, begynder at spørge efter penge, så bør dine alarmklokker ringe – også selvom baggrunden for spørgsmålet måtte fremstå sympatisk.

De værste online dating-svindlere er nemlig ekstremt kyniske og skyr ingen midler med henblik på at opnå deres mål. 

Derfor holder de sig virkelig ikke tilbage, når de digter følelsesladede baggrundshistorier for, hvorfor de står og mangler penge. 

Der findes utallige eksempler på fakere, der har løjet om de vildeste ting med henblik på at lokke penge ud af stakkels kærlighedshungrende singler. Det være sig løgne om alt fra manglende likviditet til at behandling af kræftsygdom til opbygning af gæld til mafiaen. 

Fakere er pisseirriterende, og tilmed kan de være farlige

Hvilken type er det, der beslutter sig for at oprette en fakeprofil? 

Som du formentlig har fornemmet i de følgende afsnit, kan nok være mange forskellige typer, og formålene kan ligeledes være yderst divergente. 

Nogle fyre kan finde på at lave fakeprofiler, hvor de ligner modeller, med henblik på at lokke frække, letpåklædte billeder ud af et eller flere hunkøn.

Andre laver fakeprofiler med henblik at lokke penge ud af stakkels, godtroende individer. Hvis vedkommende, du skriver med, begynder at efterspørge økonomisk støtte på den ene eller anden måde, skal du være hamrende varsom, før du gør noget. Ligeledes skal du generelt være forsigtig i forhold til, hvad du deler. Så vidt muligt skal du også undgå at dele kompromitterende oplysninger, der kan bruges imod dig i forbindelse med eksempelvis afpresning.

Atter andre laver ganske enkelt fakeprofiler for at slå tiden ihjel, og fordi de synes, det er sjovt at tage pis på andre.

Uanset årsagen er det pissehamrende irriterende, frustrerende og til tider sårende at støde ind i en fakeprofil, når man selv er en seriøs dater. 

Fakere spilder de seriøse dateres tid, og vi hører desværre både historier om nogle, der er blevet yderst følelsesmæssigt såret i mødet med en faker, og historier om nogle, der er blevet snydt for store økonomiske beløb af luskede fakere.

Vi håber, at vi med denne artikel har gjort dig i stand til at udpege enhver faker, du måtte møde i din jagt på den eneste ene, så du hverken bliver såret følelsesmæssigt eller snydt for nogen penge.

Se også: