Kærlighed er naturens smertestillende – kærlighed lindrer smerte

Når du har ondt i hovedet efter en vild bytur, smerter i nakken efter at sove forkert eller har ondt i storetåen fordi du snublede over dit barns bObles legetøj, vælger du sikkert at sluge smertestillende piller, så du kan få lindret smerten i kraniet. I virkeligheden kunne du dog have sparet pengene på Panodil og i stedet kigget på kvinden eller manden i dit liv. Det viser sig nemlig, at det at kigge på den person man er romantisk involveret med, har en smertelindrende effekt på kroppen.

Videnskaben har talt – det gør mindre ondt, når du kigger på din elskede

I et forsøg med 15 forelskede studerende fandt forskere ud af, at forsøgspersonernes følelse af smerte kunne reduceres med op til 45 procent.

I forsøget blev forsøgspersonernes hænder placeret på en firkantet blok, som så småt blev varmet op. Ved at styre temperaturen, kunne forskerne kontrollere smerten deltagerne oplevede. De inddelte smerten i 3 kategorier: Ingen smerte, moderat smerte og kraftig smerte.

LÆS OGSÅ: Ideer til, hvad man kan lave på en date

Forskerne brugte hjernescanninger til at konkludere, at kærligheden virkede smertelindrende ved at aktivere belønningscentret i hjernen.

Man vidste fra tidligere forsøg med dyr, at aktivering af belønningscentre kan tage toppen af smerten. Med det seneste forsøg kan forskerne nu konkludere, at det samme gør sig gældende for mennesker. I praksis betyder det, at det måske vil være muligt at tilbyde alternativer til regulære smertestillende præparater, ved at stimulere belønningscentrene.

Det hjælper også at tænke på sport

Det er smukt og ganske romantisk, at det at se på sin elskede, har en smertelindrende effekt, men desværre er det ikke kun din partners flotte øjne eller smukke smil som virker, hvilket desværre tager lidt af romantikken fra det hele.

For at teste om det var billedet af kæresten, eller blot det at tænke på noget andet som virkede, sørgede forskerne for, at forsøgsdeltagerne enten skulle kigge på et billede af en attraktiv person, tænke på sport eller se på et billede af partneren.

Resultatet viste, at billedet af kæresten havde en mærkbar effekt og reducerede kraftig smerte med 12-13 procent og den moderate smerte med 36-45 procent. Det samme gjorde sig (desværre) også gældende for de personer som tænkte på sport.

Så næste gang du har galoperende hovedpine, skal du altså bare kigge din partner dybt i øjnene, eller tænke tilbage på sidste års Champions League finale (medmindre dit favorithold tabte, så gavner det næppe hovedpinen).