Kærlighed er naturens smertestillende – kærlighed lindrer smerte

Når du har ondt i hovedet efter en vild bytur eller smerter i nakken efter at have sovet forkert, vælger du sikkert at sluge smertestillende piller med henblik på at dulme smerterne.

Dette er nemlig den måde, hvorpå de fleste af os mennesker forsøger at håndtere samt mindske smerte.

En række studier antyder dog, at du kan undlade pillerne, hvis du er forelsket. 

Ifølge flere studier viser det sig nemlig, at det, at kigge på en person man er romantisk involveret med, har en smertelindrende effekt på kroppen.

Indholdsfortegnelse

Videnskaben har talt – det gør mindre ondt, når du kigger på din elskede

I et forsøg, hvor 15 forelskede studerende medvirkede, fandt forskere ud af, at forsøgspersonernes smertefølelse kunne reduceres med op til 45 procent, når de kiggede på et billede af den person, de var kærester med.

Sådan forløb forsøget

I forsøget blev forsøgspersonernes hænder placeret på en firkantet blok, som stille og roligt blev varmet op. 

Ved at styre temperaturen kunne forskerne kontrollere den smerte, som deltagerne blev påført. Forskerne udsatte forsøgspersonerne for smerter i 3 niveauer: Ingen smerte, moderat smerte og kraftig smerte. 

Undervejs blev forsøgspersonerne bedt om enten at kigge på et billede af deres kæreste, et billede af en attraktiv bekendt eller at udføre en meningsløs opgave, eksempelvis at tænke på sport..

LÆS OGSÅ: Ideer til, hvad man kan lave på en date

Med afsæt i hjernescanninger, som forsøgspersonerne fik foretaget i løbet af processen, konkluderede forskerne, at kærlighed kan virke smertelindrende, da belønningscentrene i hjernen blev aktiveret, når forsøgspersonerne kiggede på deres udkårne.

Ved at kigge på forsøgspersonernes hjerneaktivitet kunne forskerne konkludere, at kærlighed kan lindre smerte.

Fra tidligere forsøg med dyr vidste – og ved – man, at aktivering af belønningscentre i hjernen kan tage toppen af smerte, og med dette studie erfarede man altså, at dette også gælder for mennesker. 

I praksis betyder det, at det måske vil være muligt at tilbyde alternativer til regulære smertestillende præparater ved at stimulere belønningscentrene.

Det hjælper også at tænke på sport

Det er smukt og ganske romantisk, at det – at se på sin elskede – har en smertelindrende effekt, men desværre er det ikke kun din partners flotte øjne eller smukke smil, som virker smertelindrende, hvilket desværre punkterer romantikken en smule

Forsøgt viste ganske vist, at forsøgspersonernes følelse af smerte blev reduceret væsentligt, når de kiggede på et billede af deres bedre halvdel. Hel præcist blev forsøgspersonernes følelse af smerte reduceret med 12-13 procent, da de blev påført kraftig smerte og 36-45 procent, da de blev påført moderat smerte.

Dog tegnede et lignende mønster sig for dem, der undervejs tænkte på sport. Derfor er det altså ikke blot tanker om en særlig person, der kan lindre smerte. Det kan tankeudflugter om blandt andet sport tilsyneladende også.

Afrunding

Næste gang du har galoperende hovedpine, bør forsøge at kigge din partner dybt i øjnene eller tænke tilbage på sidste års Champions League-finale (medmindre dit favorithold tabte, så gavner det næppe hovedpinen).

Ifølge det studie, vi har omtalt i artiklen her, skulle begge dele nemlig fungere smertereducerende.