Den rigtige, den forkerte og Den eneste Ene

Gæsteblog af sexolog Steen Blendstrup

Du har sikkert mange gange følt, at du stod over for ”den rigtige”. Du er single nu, så du har også erfaret, at han eller hun ofte har vist sig at være ”den forkerte”. Så hvordan skelner vi mellem dem – for at finde frem til ”Den eneste Ene”? Det kan være lettere at finde vej, hvis vi erkender, at vi i vores kærlighedsrelationer følger visse faste mønstre.

Lad os et øjeblik se bort fra ren seksuel kemi, hvor vi rent ud sagt bliver tiltrukket af hinanden, fordi vi er liderlige. Eller: lad os se i øjnene, at den seksuelle tiltrækning da er vigtig, men når det drejer sig om at finde en kæreste, så vil vi også gerne blive mødt følelsesmæssigt.

Vores billede af kærlighed skabes i barndommen. Det er dybest set det første, vi lærer af vores forældre. 

Det lille barn lærer, hvordan forældrene udtrykker kærlighed, og det afkoder, hvad det selv skal gøre for at modtage den kærlighed.

Fordi vi elsker vores forældre.

Indlægget er forfattet af Steen Blendstrup, der er sexolog & terapeut for par & singler. Læs meget mere på https://flirtmedlivet.dk/

Indholdsfortegnelse

Tiltrækkende egenskaber

Uanset hvordan du i dag vurderer din barndom og dit forhold til dine forældre, så har det sat et aftryk på dig.

På godt og ondt. Du kan kalde det din følelsesmæssige normal. Selv om ingen af os går ud på datingmarkedet med et ønske om at blive kærester med vores mor eller far, så kommer vores forældre og forholdet til dem til at præge vores valg.

LÆS OGSÅ: Hvilken datingside skal jeg vælge?

Hvad er det så, der lige trykker på knappen og får os til at blive forelskede? Her kan vi se på de egenskaber, vi føler os tiltrukket eller frastødt af.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes gode og dårlige egenskaber. Der findes kun egenskaber, som vi tillægger en værdi. En person, der hele tiden sætter sig i centrum (negativt), kan samtidig blive opfattet som farverig (positivt). Og mens vi måske ikke bliver tiltrukket af en kold person (negativt), så vil vi i en krise sætte pris på lederen, der holder hovedet koldt (positivt).

Og hvis vi skal tage den egenskab, som jævnfør FindEnKaereste.dk’s undersøgelse er den vigtigste egenskab for langt de fleste hos en partner, humor. Tjah, du skal have humor for at bruge ironi. Vi ved alle, at selvironi er en god ting – men ironi er også et våben, der virkelig kan såre og ydmyge andre.

Tingene er derfor ikke så sort-hvide, som man måske kunne foranlediges til at tro.

Skygge og maske

Det er påvirkningen i barndommen, der danner mønsteret. Derfor skal vi se på vores relation til vores forældre.

Hvis du ser på den af dine forældre, som du har haft flest konflikter med, så vil der givetvis være en del egenskaber ved ham eller hende, som du ikke bryder dig om. Prøv at lave en liste over disse egenskaber. Og prøv derefter at skrive en liste over egenskabernes modsætninger.

Det sjove er – og det oplever jeg ofte, når jeg gennemfører dette lille eksperiment, når jeg er ude at holde foredrag – at folk må erkende, at den anden liste passer meget godt med, hvordan de gerne vil præsentere sig selv, deres personlighed.

LÆS OGSÅ: Kom over kæresten – sådan bearbejdes kærestesorger

Listen med egenskaber, du ikke bryder dig om, kan vi kalde din skygge, mens listen med de modsatte egenskaber kan kaldes din maske. Sjovt nok er den oprindelige betydning af ordet person lige netop… en maske.

Derfor elsker vi skyggen

Hvis vi imidlertid kigger på skygge-egenskaberne og vender dem til noget positivt, så viser det sig som regel, at det er en vældig god beskrivelse af de kærester, som vi har været forelskede i gennem tiden.

Vi bliver med andre ord forelskede i præcis de samme egenskaber, som vi 

1) ikke brød os om hos en af vores forældre

2) ikke ser som en del af os selv.

Kan vi lade være med at blive forelskede i de egenskaber? Nej. Skal vi lade være med at blive forelskede i de egenskaber? Igen nej. Kan vi få noget godt ud af det? Ja, det kan vi.

Som jeg skriver ovenfor, er det nemlig ikke bare egenskaber, vi har det svært med hos en af vores forældre. Det er også egenskaber, vi har undertrykt i os selv. Fordi vi ser dem som negative. Derfor savner vi dem for at blive hele mennesker – hvor vi kan bruge dem positivt.

Forløsning i parforholdet

Mødet med de egenskaber i et andet menneske kan være forløsende. Og det går begge veje, for din kæreste har det jo på samme måde med dig og dine egenskaber. Han/hun har også nogle skygge-egenskaber, som han/hun har brug for at få forløst.

Som regel ser vi kun egenskaberne gennem det lyserøde filter, så længe vi er forelskede. Det er fint nok.

LÆS OGSÅ: Den ultimative scoreguide

Men når forelskelseshormonerne damper af, vil vi opleve bagsiden. Så skal vi i gang med arbejdet og se, hvad vi selv kan lære af mødet med skyggesiderne. Hvis begge parter er klar til at foretage den rejse, er vejen banet for et varigt parforhold.

I virkeligheden indeholder vi alle sammen alle egenskaber. Vi vælger at bruge nogle og undertrykke andre – eller i hvert fald lade, som om vi ikke har dem. Men det har vi. Og pointen er altså, at vi kan vælge at bruge dem positivt. Alt det dejlige, som din kæreste indeholder, indeholder du også selv – og det kan du bruge til at gøre dit liv bedre, sjovere, kærligere.

Så den lille praktiske to-do-liste lyder:

  1. Find din skygge. Find eventuelt din skygge fra begge dine forældre – nogle gange skifter vi.
  2. Erkend, at skyggeegenskaberne har en positiv side – så vil du også se dem hos de kvinder/mænd, du bliver tiltrukket af
  3. Erkend, at din smukke personlighed også har en negativ side – som givetvis vil tirre en kommende kæreste helt vildt efter et stykke tid.
  4. Vær åben for at se skyggeegenskaberne i din kæreste som en gave, der kan udvikle dig. Kryds fingre for, at din kæreste også er åben og villig til at udvikle sig – til ‘Den eneste Ene’.
  5. Vær opmærksom på, hvis udviklingen kun går den ene vej – så er du på vej ud i en skæv relation. Det kan hurtigt blive ”den forkerte”.