Kom over kæresten: Sådan bearbejder du dine kærestesorger

Efter et brud er kærestesorger uundgåelige. Der er mange forskellige måder at håndtere modgangen på, og nogle måder er uden tvivl bedre end andre. I artiklen her får du vores hjælp til, hvordan du kan gøre bruddet så smertefrit som muligt. Tilmed giver vi dig overblik over sorgprocessen, du gennemgår.

Vi vil ikke lyve for dig. Det er aldrig let at komme over et forhold. Det gør ondt nu, og det kommer til at gøre ondt i fremtiden. Sådan er det. Det er prisen for de mange timers glæde, som du havde, mens du var i forholdet.

Heldigvis vil du på et tidspunkt komme over på den anden side, hvor du atter er glad og klar til at date. Vejen dertil kan forløbe via adskillige ruter, og vi vil forsøge at udstikke kortet til den mindst smertefulde af slagsen via denne artikel.

Samtidig med at giver vores tips til at dulme hjertesorgerne, gennemgår vi de faser, der som regel efterfølger et brud med kæresten.

Indholdsfortegnelse

Første fase: Chokket

Langt de fleste vil ramme en chokfase lige efter et brud. Chokfasen er særligt stærk, hvis bruddet kommer uventet.

I chokfasen vil du føle, at bruddet er en smule uvirkeligt. Det vil være svært for dig at erkende, at din ekskæreste nu er en ekskæreste og ikke en kæreste. Du vil tilmed føle dig fortvivlet, apatisk, trist og muligvis aggressiv.

Følelsesmyldret skyldes, at en masse stresshormoner farer rundt i kroppen på dig. Disse stresshormoner kan føre til decideret fysisk smerte, og det er blandt andet derfor, man kan tale om, at hjertesorger giver decideret ondt i hjertet.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en kæreste

Det er ikke atypisk, at du i chokfasen vil mangle appetit.

Selv ikke når du får din favoritret serveret, vil du kunne spise alverden, når du er ramt af kærestesorg. Dette påvirker nemlig i den grad appetitten.

Generelt vil du mangle ret meget, når det kommer lyster, og det meste af tiden vil du desværre være ugidelig og trist, men tro os, når vi siger, at det heldigvis bliver bedre med tiden.

Vi anbefaler, at du ser en del til dine nærmeste i denne periode, så du bliver mindet om, at du stadigvæk har en masse gode mennesker i sit liv. 

Når du tilbringer tid med andre, er det også lidt lettere for dig at slippe de tyngende bekymringer.

Anden fase: Reaktionsfasen

Første fase – altså chokfasen – varer heldigvis sjældent særligt længe. Efter et par dage plejer det nemlig for alvor at gå op for de fleste, at ekskæresten ikke længere er en kæreste.

Når du erkender dette, kommer du til reaktionsfasen, hvor du for alvor begynder at forholde dig til, hvad der egentlig er sket.

I denne fase vil dine tanker kredse om tabet af og savnet til din ekskæreste. Der vil stadigvæk være mange stresshormoner i din krop, hvorfor du også i løbet af denne fase vil plages af modløshed, mørke tanker samt være i risikozonen for at føle fysisk smerte.

Det er meget vigtigt, at du får talt om det indre kaos, du oplever, i denne fase. Får du ikke lettet dit hjerte og dermed afløb for nogle af de mange følelser, tanker og frustrationer, der plager dig, risikerer du at ende i et sort hul, der kan være svært at komme op fra.

Taler du om bruddet, vil du sandsynligvis få en masse medfølende støtte, og det er både rart og nyttigt i denne periode. Det vil stensikkert give dig en følelse af, at du trods ikke er alene, selvom du ikke har en kæreste længere. 

LÆS OGSÅ: 4 datingeksperter: Sådan finder du kærligheden

Tilmed er det realistisk, at dine venner og familie vil give dig gode råd, sæt de har stået i en lignende situation før. 

Tag endelig imod al den fysiske og psykiske omsorg, du kan få, når du befinder dig i reaktionsfasen

Dette er uden tvivl et sympatisk træk, men med al sandsynlighed ikke noget, der vil gøre en positiv forskel for dig her og nu. 

Det er nemlig usandsynligt, at du vil i stand til at respondere positivt på rådene, mens du befinder dig i reaktionsfasen, da du på dette tidspunkt vil være for følelsesmæssigt påvirket af hele situationen til at kunne overskue velmenende råd.

Den tredje fase: Reparationsfasen

Efter du i noget tid har befundet dig i reaktionsfasen, vil du på et tidspunkt blive i stand til at rette noget af din opmærksomhed mod andet end dit forliste forhold og spekulationer omkring, hvad der gik galt, og hvad der nu skal blive af dig.

Når du føler dig klar til at ændre fokus, vil du sandsynligvis befinde i fase tre, reparationsfasen. 

I denne fase begynder du at sige ja til alverdens arrangementer, som du ikke kunne overskue, da du befandt dig i fase et og to. 

Dit behov for at tale om bruddet vil i denne fase også svinde ind, lige såvel som tanker om bruddet vil blive færre.

Selvom du føler fremgang i denne fase, vil du stadigvæk være ganske sårbar, hvorfor et god råd er, at du forsøger at holde din verden relativt lille, hvilket betyder, at du så vidt muligt bør holde dig til mindre arrangementer med folk, der kender dig rigtig godt, og som derfor vil kunne støtte dig, hvis krisen rammer uforudset.

Som sagt vil du i denne fase få mere overskud end tidligere, og pludselig vil du orke andet end at ligge og fugte dine lagner i tårer. Når overskuddet indfinder sig, anbefaler vi, at du gør noget godt for dig selv. 

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du det rette billede til din datingprofil

I den henseende skal du – hvis du ikke allerede ved det – afsøge, hvad der får dig i rigtig godt humør og så ellers bare bruge en masse tid på dette. 

Mange begynder – når de befinder sig i reparationsfasen – at træne, og det kan i høj grad også anbefales for dig, hvis du ikke allerede besøger fitnesscentret med jævne mellemrum, da træning frigør dopamin og giver overskud. 

Efter et brud vælger mange - når de er klar til det - at bruge lidt ekstra tid i fitnesscentret, hvilket der er flere fordele forbundet med. Måske skulle også overveje at komme i rigtig god form, nu hvor du har lidt mere tid?

Tilmed vil lidt motion næppe skade dit udseende, og inden længe skal du jo ud på kødmarkedet igen, så hvorfor ikke øge din værdi mest muligt?

Der er naturligvis også mange andre måder at forkæle sig selv på end hyppige træningspas. Hvis du holder af god mad, så brug penge og tid på dette. Hvis du elsker gode film og tv-serier, så giv dig selv tid og plads til at se en masse Netflix.

Fjerde fase: Nyorienteringsfasen

Når du rammer fjerde fase, er du kommet dig så meget over bruddet, at du er klar til at lade et nyt menneske komme dig nær. Med andre ord er du altså klar til at lede efter kærligheden igen.

Når du rammer nyorienteringsfasen, vil du ikke længere have nogen problemer med at overskue forskellige arrangementer, og du vil trygt kunne tage til alverdens begivenheder, der ikke nødvendigvis kun involverer dine nærmeste, som har kendskab til bruddet og din sindstilstand.

Tanker om din ekskæreste vil være væsentligt færre, og du vil ikke længere være plaget af savn eller fysisk smerte. I hvert fald ikke i mere end korte, sporadiske momenter.

Selvom du føler dig ovenpå, vil der dog være en risiko for tilbagefald. 

Hvis du får et tilbagefald og sendes tilbage til en af de tidligere faser, kan vi dog berolige dig med, at du relativt hurtigt vil komme videre fra denne fast, og at du næppe vil skulle bruge lang tid på atter at komme til fase fire.

Hvis du har været ramt af kærestesorger og føler, at du er nået til fjerde fase, er du stensikkert klar til at date, og det kan vi hjælpe dig med. Hos os finder du nemlig både:

Jeg bliver ved med at være ked af det – hvad gør jeg?

Grædende kvinde
Et meget hårdt brud kan desværre føre til depression. Rammes du af en depression, er du nødt til at få professionel hjælp for at komme ovenpå igen.

Nogle gange kan et brud medføre en depression, og hvis dette er tilfældet, vil et symptom være, at du ikke vil føle nogen fremgang.

Hvis du rammes af en depression, vil du få mange negative tanker om dig selv og nedgøre dig selv. Tilmed vil du opleve, at du er handlingslammet, og din motivation for at gøre noget ved dine kærestesorger vil svinde helt ind.

Hvis du rammes af en depression, har du brug for hjælp til at komme op fra dybet. Det vil du ikke selv kunne klare. 

I givet fald skal du søge rådgivning hos en læge, terapeut eller psykolog. Er du det mindste i tvivl om, hvorvidt du er ramt af en depression, bør du opsøge læge.