Guide: Sådan vælger du det rigtige profilbillede til din datingprofil

På godt og på ondt bliver du vurderet af en potentiel partner så snart jeres øjne mødes. For sådan er vi mennesker. Vi ser hinanden an og vi vurderer hinanden – det er en central del af dating som ikke kan undgås. Det er en overlevelsesmekanisme, som i de gamle, gamle dage, inden vi udviklede et komplekst sprog, sørgede for, at du som hulemand eller kvinde, vidste hvem der havde gode intentioner og hvem der havde skumle planer om at riste dig over bål og spise dig til aftensmad.

I dag er det heldigvis de færreste der har i sinde at sætte gebisset i dig. Heldigvis. Men det betyder ikke, at vi ikke stadig ser hinanden an. Omend med et lidt andet formål. Eller.. Er det en tilpas attraktiv person du støder på, kan man i virkeligheden godt fristes til at tage en bid.. Anyway! Pointen er, at vi stadig i stor stil tjekker hinanden ud. I særdeleshed når det gælder at finde en mulig mage.

LÆS OGSÅ: Hvordan skriver man den perfekte profiltekst?

Det gør sig gældende i den virkelig verden såvel som den digitale, hvorfor du er nødt til at stå knivskarpt på din datingprofil, hvis du skal foran dine konkurrenter i køen om din soulmate. Derfor bringer vi dig nu et par vigtige overvejelser du bør gøre dig, inden du finder digitalkameraet frem fra skuffen og laver trutmund foran spejlet.

– Og inden du overvejer helt at sløjfe billedet, fordi det virker besværligt, du har en dårlig hårdag og dit kamera er i stykker, så vid at chancerne for, at din drømme partner, mand eller kvinde, tjekker din datingprofil ud, er 20(!) gange mindre, hvis du ikke tilknytter et profilbillede til din datingprofil.

Lad os starte med det første man som oftest ligger mærke til, og derfor det vigtigste:

Ansigtet

Som nævnt tidligere bliver du bedømt på dit udseende med det samme. Hvad enten du vil det eller ej. Særligt dine ansigttræk bliver vurderet på så lidt som 100 millisekunder (et enkelt millisekund er en tusindedel af et sekund, så det går virkelig stærkt!), hvorfor du bør overveje hvordan dit ansigt fremstår på billedet. Et amerikansk studie viser eksempelvis, at jo bredere og mere smilende din mund er, jo mere tillidsfuld fremstår du overfor andre. Lad os blive ved munden lidt endnu. Nærmere bestemt læberne. Det viser sig nemlig, at en fyldig underlæbe signalerer ungdommelighed, ligesom den markante underlæbe også vil få dig til at fremstå mere attraktiv.

Slutteligt vil et smalt og maskulint ansigt give folk opfattelsen af, at du har en dominerende personlighed, uanset om det er rent faktisk er tilfældet eller ej. Alt dette kan du selvfølgelig ikke gøre meget ved. Vi ser jo trods alt ud som vi ser. Vi opfordrer hverken til billedmanipulation eller plastikkirurgi, men derimod at du reflekterer. At du tænker over hvordan du fremstår på dit profilbillede. For pointen er, at uanset om du vil det eller ej, så bliver du bedømt på det selvportræt du har parret din datingprofil med.

Skal jeg redigere mit profilbillede?

Det korte svar? – Nej. Det lange svar? – Nej du skal ikke!

Ærligt talt, vi forstår godt, at det er fristende. Et selvkritisk øje vil altid kunne finde noget der er galt. En mikroskopisk bums på kinden, et hår der stritter, et skævt øjenbryn, der er altid noget galt. Og det gør ikke ikke noget! I stort set alle tilfælde, er du din egen værste kritiker og helt ærligt, hvis du bliver sorteret fra af en mulig partner fordi du har et stykke birkes på tanden, så var vedkommende formentlig ikke den rigtige for dig alligevel.

LÆS OGSÅ: Stor undersøgelse afslører, hvad vi tiltrækkes af hos en potentiel partner

Men du behøver ikke tage vores ord for det. Lyt i stedet til videnskaben, som hamrer løs på vores tromme. Den der rytmisk fortæller dig, at du skal droppe alt hvad der hedder Photoshop, instagram-filtre og lignende.

I et studie undersøgte forskere henholdsvis mænd og kvinders reaktion på redigerede billeder af personer fra det modsatte køn. Studiet viste, at både mænd og kvinder finder personer på redigerede billeder mere attraktive, men… og det er et stort men! Det viste sig også, at redigerede billeder gik ud over troværdigheden. Personerne hvis billeder var redigerede virkede simpelthen mindre tillidsvækkende.
– Nu er det ikke fordi vi vil lyde som din mor (selvom hun har ret) men tillid er så absolut en af grundstenene i et sund og velfungerende parforhold. Så medmindre du udelukkende er på jagt efter et one night stand, så gavner du ikke dine muligheder for et frugtbart forhold.

Sidder du stadig, trods vores og videnskabens tydelige råd og overvejer at glatte din hud ud digitalt, retouchere dine rynker eller male mere hård på din halvskallede isse, så husk på at uanset hvor meget du manipulerer dit billede til at ligne Brad Pitt eller Angelina Jolie, så skal du før eller siden mødes med din date i den virkelige verden. Og medmindre vedkommende er Ray Charles, går med solbriller indenfor eller har førerhund, så bliver du før eller siden opdaget i dit bluff. Så lad være. Spar dig selv for den akavede første date, hvor du er 15 kilo tungere end på billederne og din date er 20 år ældre.

Hvad skal der være på billederne?

Dig, naturligvis!

Dumt spørgsmål? – Nej, for hvad der dukker op på billedet udover dig, er nemlig på ingen måde ligegyldigt. Det profilbillede du vælger skal nemlig ikke kun vise hvordan du ser ud. At dine øjne er blå, dit hår langt og din næse lidt skæv. Det er jo ikke et pasbillede der skal bruges til at genkende dig, når du skal ud og rejse. Selvfølgelig er det væsentligt at du er på billedet, men hvad der ellers kan ses er også af stor betydning. Dit billede fortæller nemlig en historie.

LÆS OGSÅ: Det er mors skyld, hvis du ikke kan finde kærligheden

Et billede siger mere end tusind ord, det har du sikkert hørt masser af gange, men udover at være en kliché, så er det også sandt. Derfor skal du overveje hvilke tusind ord, dit billede kommunikerer til modtageren. Sidder du med en baby kan du eksempelvis signalere at du er familiemenneske, moden og ansvarsfuld. Du kan også signalere det stik modsatte, hvis profilbilledet forestiller dig, der med en promille på 1,9 og bræk på skoene danser Macarena på et provinsdiskotek. Vi siger ikke, at det ene er mere rigtigt end det andet, det afhænger naturligvis af, hvilken type du håber på at tiltrække.

Derfor kan du med fordel sørge for at få en del af din personlighed med på billedet. Fortæl en historie. Historien om dig. er du musikalsk skal du selvfølgelig have et instrument med. Elsker du eventyr og er du rejselysten, så brug billedet fra dit ophold i Kenya. Brænder du for glansbilleder eller din frimærkesamling, så vis det frem på dit profilbillede.

Vi garanterer, at du vil skille dig ud i mængden af selfies og bryst- eller bicepsbilleder. Og som en ekstra positiv effekt, så vil personen der overvejer at skrive til dig, altid have lettere ved at finde en åbner, fordi de allerede har lært dig en smule at kende gennem dit billede, hvilket i sidste ende kommer til at betyde flere henvendelser fra interesserede bejlere.

Og så skal du i øvrigt ikke ryge på dit profilbillede, hvis du gerne vil nå ud til så mange som muligt. Der er nemlig 10 gange så stor chance for, at du bliver sorteret fra, hvis det fremgår af dit billede, at du er ryger.