Kærlighedssprog: Lær de 5 sprog at kende

Hvis du ikke altid føler dig værdsat eller elsket af din partner, kan det være, fordi I ikke taler samme kærlighedssprog. I denne artikel vil vi præsentere dig for de 5 kærlighedssprog, så du kan lære at tale flydende ‘kærlighed’ og dermed lettere udtrykke din kærlighed til din partner. Ligeledes kan du lade din partner vide, hvilket kærlighedssprog du selv taler.

¿Hablas el lenguaje del amor? Si no, puedes aprenderlo aquí.

Medmindre du har haft spansk i gymnasiet eller selv er fra et spansktalende land, gav ovenstående formentlig ingen mening. Med en spansk ordbog i hånden og den rette mængde ville du formentlig godt kunne oversætte sætningen til dansk, så du kunne forstå den. 

Det er ikke kun verbalt, der kan være forskel på, hvilket sprog vi taler.

Også når vi skal kommunikere og udtrykke vores kærlighed til andre mennesker, er der stor forskel på, hvordan vi bærer os ad.

Netop derfor taler man om forskellige kærlighedssprog, og i de følgende afsnit dykker vi ned i de forskellige kærlighedssprog, der findes. 

Indholdsfortegnelse

De 5 kærlighedssprog

Kærlighedssprog handler ikke nødvendigvis om ord, men i stedet om hvordan vi udtrykker og modtager kærlighed.

Man taler generelt om 5 overordnede kærlighedssprog, som vi mennesker “taler”. 

Langt, langt de fleste af os “taler” et eller flere af de 5 sprog. 

I det følgende gennemgår vi de 5 forskellige sprog i vilkårlig rækkefølge. Vi gætter på, at du – i løbet af læsningen af disse afsnit – relativt let vil kunne isolere de kærlighedssprog, du selv “taler”, men endnu vigtigere vil du sandsynligvis få øjnene op for, at der findes kærlighedssprog, som fremstår fremmede for dig, og dermed få åbenbaret, at ikke alle udtrykker samt ønsker at modtage kærlighed på samme måde som dig, og dette er en både sund og nyttig erkendelse. 

Anerkendende ord

Hvis du for alvor føler dig elsket, når du modtager ros eller søde ord, er dit kærlighedssprog med stor sandsynlighed ‘anerkendende ord’. 

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film til første date

Du vil typisk føle dig værdsat, hvis din partner giver dig komplimenter og fortæller, at du er smuk, dufter dejligt, er dygtig med en hammer eller lignende. 

Ligeledes betyder andres ros og anerkendelse meget for dig, hvorfor det kan redde din dag, hvis eksempelvis din chef eller en kollega anerkender dit arbejde. 

Tid

Hvis du bliver ekstra lykkelig af at have andres fulde opmærksomhed og føler dig særligt elsket, når du tilbringer kvalitetstid med din partner, kan dit kærlighedssprog meget vel være ‘tid’.  

Er dette dit kærlighedssprog, findes der næppe noget bedre end at tilbringe en hel dag eller aften i selskab med en eller flere personer, som du elsker. 

Gaver

Hvis kærligheden strømmer igennem dig, når du modtager gaver fra andre, er det med garanti, fordi ‘gaver’ er dit eller et af dine kærlighedssprog. 

Et smykke fra kæresten, en tegning fra børnene eller blot en beskeden æske chokolade falder altid i god jord hos dig og får dig til at følge dig elsket og værdsat. 

Særligt effektivt er det, hvis den glade giver har gjort sig umage med gaven og fundet noget personligt. Måske er det endda noget, som du ikke vidste, at du manglede. 

Tjenester

Dit kærlighedssprog er med stor sandsynlighed ‘Tjenester’, hvis intet gør dig lykkeligere, end når andre dedikere tid til at hjælpe dig. 

Det kan være små tjenester, som at hente en kop kaffe til dig på arbejdet, eller det kan være større tjenester, som fx at skifte taget på dit hus. 

Fysisk kontakt

Kys, kærtegn og sex er vigtige i alle parforhold. 

For nogle af os – de af os, hvis kærlighedssprog er ‘fysisk kontakt’ – er det dog ekstraordinært vigtigt.

LÆS OGSÅ: Samtaleemner, der altid holder på første date

Hvis du føler dig som jordens heldigste partner, når du får et hedt kys, et klask i numsen eller et lunt kram, er dit kærlighedssprog med sikkerhed ‘fysisk kontakt’.

Sådan finder du frem til dit eller andres kærlighedssprog

For at kunne forstå andres kærlighedssprog, er det vigtigt, at du også kender dit eget. Og for at finde frem til dette har vi en lille øvelse. 

Tænk tilbage på et eller flere tidspunkter i dit liv, hvor du virkelig har følt dig værdsat og/eller elsket. Hvad var årsagen? Var det noget, nogen sagde, eller gjorde? Eller var det en gestus i form af en tjeneste eller en gave?

For at spore dig ind på, hvilke(t) kærlighedssprog du “taler”, kan du overveje følgende:

  • Hvad gør du, når du skal vise andre, at du sætter pris på dem? 
  • Hvad kan andre gøre for at gøre dig glad?
  • Hvad får dig til at føle dig værdsat, anerkendt og elsket?
  • Hvad mangler du eller hvad kunne du godt bruge mere af i dit liv?

Foretager du ovenstående overvejelser, burde du relativt let kunne spore dig ind, hvilke(t) kærlighedsprog du “taler”. 

Ønsker at opnå indsigt i, hvilke(t) kærlighedssprog en anden person “taler”, vil følgende overvejelser formentlig hjælpe dig nærmere et svar:

  • Hvad gør personen selv for at udtrykke kærlighed og anerkendelse?
  • Hvad gør personen glad?

Hvorfor er det vigtigt?

Du har sandsynligvis oplevet at være i et forhold, hvor du simpelthen ikke har følt dig elsket. Den følelse, du har haft, har dog nødvendigvis ikke spejlet virkeligheden. Det kan nemlig sagtens være, at følelsen har været en konsekvens af miskommunikation, og at du og din daværende partner simpelthen ikke har sendt på samme frekvens, hvad angår kærlighedssprog.

Med andre ord kan det være, at du og din daværende partner udtrykte jeres kærlighed på vidt forskellige måder. 

LÆS OGSÅ: Hvornår er man kærester?

Forestil dig, at du forsøger at kommunikere med en tysk turist, som ikke kan finde vej. Du taler ikke et ord tysk, så du forsøger på dansk og gebrokkent engelsk. Du har de bedste intentioner og prøver virkelig at hjælpe den stakkels tyske turist, men det er nytteløst – I forstår simpelthen ikke hinanden. 

På samme måde kan du forsøge at udtrykke din kærlighed i et parforhold, hvor modtageren ikke forstår, hvad der bliver kommunikeret, fordi I taler forskellige sprog.

Din kæreste giver dig gaver og søde ord, fordi det er hans/hendes måde at udtrykke kærlighed på. Desværre har det ikke rigtigt nogen effekt på dig, fordi det kærlighedssprog, du taler og forstår, er fysiske kærtegn og/eller tjenester. 

Din partner har gode intentioner, men du forstår dem bare ikke, fordi kærlighedssproget er fremmed for dig. 

Når du kender dit og din partners kærlighedssprog, kan I lettere udtrykke jeres kærlighed til hinanden, fordi I ved, hvordan I skal bære jer ad, og derfor er det – i vores øjne – rigtig fornuftigt at bruge tid på dykke ned i emnet ‘kærlighedssprog’