Kærlighedssprog: Lær de 5 sprog at kende

Hvis du ikke altid føler dig værdsat eller elsket af din partner, kan det være fordi, I ikke taler samme kærlighedssprog. I denne artikel vil vi præsentere dig for de 5 kærlighedssprog, så du kan tale flydende ‘kærlighed’ og dermed lettere udtrykke din kærlighed til din partner. Ligeledes kan du lade din partner vide, hvilket kærlighedssprog du selv taler.

¿Hablas el lenguaje del amor? Si no, puedes aprenderlo aquí.

Medmindre du har haft spansk i gymnasiet eller selv er fra et spansktalende land, gav ovenstående formentlig ingen mening. Med en spansk ordbog i hånden og lidt tid, ville du formentlig godt kunne oversætte sætningen til dansk, så du kunne forstå den. 

Det er ikke kun verbalt, der kan være forskel på, hvilket sprog vi taler. Også når vi skal kommunikere og udtrykke vores kærlighed til andre mennesker, er der forskel på, hvordan vi bærer os ad. 

Kærlighedssprog handler ikke nødvendigvis om ord, men i stedet hvordan vi udtrykker og modtager kærlighed. 

Nogle mennesker elsker at få gaver, andre føler sig for alvor elsket, når de hører søde ord. En tredje gruppe foretrækker fysisk berøring, imens andre værdsætter henholdsvis tjenester eller tid til samvær. 

De 5 kærlighedssprog

Man taler generelt om 5 overordnede kærlighedssprog, som vi mennesker taler. Langt, langt de fleste af os taler et eller flere af de 5 sprog, så hvis du forstår dem, kan du glæde dig over, at du nu taler flydende ‘kærlighed’.

1. Anerkendende ord

Hvis du for alvor føler dig elsket, når du modtager ros eller søde ord, er dit kærlighedssprog med stor sandsynlighed ‘Anerkendende ord’. 

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film til første date

Du vil typisk føle dig værdsat, hvis din partner giver komplimenter og fortæller, at du er smuk, dufter dejligt, er dygtig med en hammer eller lignende. Ligeledes betyder andres ros og anerkendelse meget for dig, hvorfor det kan redde din dag, hvis eksempelvis din chef eller en kollega anerkender dit arbejde. 

2. Tid til hinanden

Hvis du bliver ekstra lykkelig af at have andres fulde opmærksomhed og føler dig særligt elsket, når du tilbringer kvalitetstid med din partner, kan dit kærlighedssprog meget vel være ‘Tid til hinanden’.  

Er dette dit kærlighedssprog, findes der næppe noget bedre, end at tilbringe en hel dag eller aften i selskab med en eller flere personer, som du elsker. 

3. Gaver

Hvis kærligheden strømmer igennem dig, når du modtager gaver fra andre, er det med garanti fordi ‘Gaver’ er dit kærlighedssprog. 

Et smykke fra kæresten, en tegning fra børnene eller blot en beskeden æske chokolade falder altid i god jord hos dig og får dig til at følge dig elsket og værdsat. Særligt effektivt er det, hvis den glade giver har gjort sig umage med gaven og fundet noget personligt. Måske er det endda noget, som du ikke vidste, at du manglede. En ny fiskestang eller måske noget lækkert undertøj.

4. Tjenester

Dit kærlighedssprog er med stor chance ‘Tjenester’, hvis intet gør dig lykkeligere, end når andre dedikere tid til at hjælpe dig. Det kan være små tjenester, som at hente en kop kaffe til dig på arbejdet eller det kan være større tjenester, som fx at skifte taget på dit hus. 

5. Fysisk kontakt

Kys, kærtegn og sex er vigtige i alle parforhold. For nogle af os – de af os, hvis kærlighedssprog er ‘Fysisk kontakt’ – er det dog særligt vigtigt.

LÆS OGSÅ: 5 samtaleemner, der altid holder på første date

Hvis du føler dig som jordens heldigste partner, når du får et hedt kys, et klask i numsen eller et lunt kram, er dit kærlighedssprog med sikkerhed ‘Fysisk kontakt’.

Sådan finder du frem til dit eller andres kærlighedssprog

For at kunne forstå andres kærlighedssprog, er det vigtigt, at du også kender dit eget. Tænk tilbage på et eller flere tidspunkter i dit liv, hvor du virkelig har følt dig værdsat og/eller elsket. Hvad var årsagen? Var det noget, nogen sagde, eller gjorde? Eller var det en gestus i form af en tjeneste eller en gave?

For at spore dig ind på, hvilket kærlighedssprog du taler, kan du overveje følgende:

  • Hvad gør du, når du skal vise andre, at du sætter pris på dem? 
  • Hvad kan andre gøre for at gøre dig glad?
  • Hvad får dig til at føle dig værdsat, anerkendt og elsket?
  • Hvad mangler du eller hvad kunne du godt bruge mere af i dit liv?

For at forsøge at forstå en anden persons kærlighedssprog kan du overveje følgende:

  • Hvad gør personen selv for at udtrykke kærlighed og anerkendelse?
  • Hvad gør dem glade?

Hvorfor er det vigtigt?

De fleste af os har med sikkerhed oplevet at være i et forhold, hvor man simpelthen ikke har følt sig elsket. Den oplagte konklusion for de fleste er, at partneren simpelthen ikke elsker dem. Sådan behøver det dog ikke nødvendigvis være – forklaringen kan istedet være, at I ikke taler samme kærlighedssprog. 

LÆS OGSÅ: Hvornår er man kærester?

Forestil dig at du forsøger at kommunikere med en tysk turist, som ikke kan finde vej. Du taler ikke et ord tysk, så du forsøger på dansk og gebrokkent engelsk. Du har de bedste intentioner og prøver virkelig at hjælpe den stakkels tyske turist, men det er nytteløst – I forstår simpelthen ikke hinanden. 

På samme måde kan man forsøge at udtrykke sin kærlighed i et parforhold, hvor modtageren ikke forstår, hvad der bliver kommunikeret, fordi I taler forskellige sprog.

Din kæreste giver dig gaver og søde ord, fordi det er hans/hendes måde at udtrykke kærlighed på. Desværre har det ikke rigtigt nogen effekt på dig, fordi det kærlighedssprog du taler og forstår, er fysiske kærtegn eller tjenester. 

Din partner har gode intentioner, men du forstår dem bare ikke, fordi kærlighedssproget er fremmed for dig. 

Når du kender dit og din partners kærlighedssprog, kan I lettere udtrykke jeres kærlighed til hinanden, fordi I ved, hvordan I skal bære jer ad.