Videnskaben har talt – det går vi efter, når vi skal finde en partner

Hvis du drømmer om at være en kvinde som får mændene til at dreje hovedet af led når du går forbi dem på gaden. Eller hvis du er mand, og ville ønske at kvinderne flokkedes om dig, som måger om et tørt rundstykke, så kan videnskaben nu hjælpe dig med at blive mere attraktiv – og så måske alligevel ikke.. 

I al hemmelighed går vi nok allesammen og drømmer om at have en stærk tiltrækningskraft på det modsatte køn. Også selvom du måske er i et lykkeligt og fast parforhold, kan det være rart at vide, at andre også finder dig tiltrækkende. Men hvad er det egentlig der gør, at nogle menneske fungerer som en magnet på det modsatte køn? Hvorfor bliver nogle inviteret på romantisk weekendophold imens du må nøjes med at sidde alene derhjemme og se Netflix?

Som så mange gange før, har forskere stillet sig selv det samme spørgsmål, og fundet svaret til os andre. Inden vi kaster os over resultaterne skal vi dog lige have det fundamentale på plads.

Det handler om dine gener

Fra naturens side er vi mennesker programmeret til at formere os. Det er sådan vi fører vores slægt videre og det er sådan vi sikrer vores arts overlevelse. Det er vigtigt, og måske i virkeligheden det tætteste man kommer på en reel mening med livet – i hvert fald hvis man er en smule kynisk. 

For bedst muligt at kunne sikre menneskehedens overlevelse gennem reproduktion, er det vigtigt at vi skaber stærke børn som kan vokse op, få børn – som kan få børn – som kan få børn – som kan få børn og så videre i det uendelige (forhåbentligt). Men for at sikre de bedst mulige betingelser for vores børn og deres børn, så kræver det et godt genetisk fundament. Svage gener kan give svage og syge børn som måske ikke formår at vokse op og formere sig – hvilket naturligvis ikke gavner vores art.

LÆS OGSÅ: De bedste datingsider

Derfor er noget af det vigtigste vi mennesker – og dyr ligeså for den sags skyld – kigger efter i en partner, gode gener. Hvis vi spotter gode gener i en person af modsatte køn, så vil vi helt naturligt blive tiltrukket af dem, for det er nemlig fra naturens side godt at få barn med en sådan person. 

Men hvordan i alverden spotter man så gode gener, tænker du måske. Og det har du god grund til at tænke, for det er nemlig ikke altid noget vi gør bevidst. I virkeligheden er det heller ikke muligt for et menneske at få øje på gode gener, men der er faktisk indikatorer som vi aflæser og konkluderer på. 

De indikatorer som sender et signal om, at du har gode gener, er derfor også det der gør dig tiltrækkende hos det modsatte køn. 

Lad os se på nogle stykker af dem:

Vepsetalje

En undersøgelse fra Texas peger på, at mænd har særligt ét bestemt taljemål som de ikke kan modstå. Kvinder hvis talje er 0,7 gange størrelsen på deres hofter, er mest tiltrækkende for mænd. 

Men hvorfor er taljemål så et tegn på gode gener? 

Flere undersøgelser har faktisk vist, at personer med bestemte taljemål var mindre tilbøjelig til at blive ramt af kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Den smalle talje sender altså et signal til manden om, at der er gode chancer for et langt og sundt liv. 

Taljemålet er desuden også vigtigt for kvinder når de ser en potentiel partner an. En amerikansk undersøgelse viste nemlig, at de 200 kvinder i forsøget, foretrak mænd med talje-hofte-mål mellem 0,8 og 1,0. 

Symmetri

Undersøgelser af mænd og kvinder peger desuden på, at vi foretrækker partnere som er symmetriske. Det fandt en biolog ud af i 2006, hvor begge køn blev bedt om at vurdere hinanden. Resultatet var ganske tydeligt: De der var mest symmetriske udvendigt såvel som indvendigt var også dem der blev fortrukket som potentiel partner. 

Forklaringen kan være, at symmetri er et sundhedstegn, hvilket kan være et tegn på sunde, gode og velfungerende gener. Forsøgdeltagerne var i hvert fald enige om, at de der var mest symmetriske også var dem der så sundest ud.

Intelligens

Det er måske ikke så overraskende, at intelligens kan være et tegn på gode gener – men overraskende vil det måske være for nogen, at kvinder faktisk ser ud til at foretrække en intelligent mand fremfor en der er attraktiv. Det er i hvert fald konklusionen af ny forskning fra to amerikanske universiteter. 

LÆS OGSÅ: Sådan afslører du en faker på et datingsite

Forklaringen skal sandsynligvis findes i, at kvinder er langsigtede i deres valg af partner. Når kvinder ser en intelligent mand, så ser de en der kan passe på hende og eventuelle børn og dermed holde familien i live. Samtidig vil hun også ubevidst have en forventning om, at manden kan videreføre sin gode gener – den høje intelligens – til sine børn. 

Dermed ikke sagt, at udseendet er uvæsentligt for kvinder, når de skal vælge manden i deres liv. Faktisk vil kvinder, ligesom de fleste mænd, foretrække at få det bedste fra begge verdenener. En intelligent og tiltrækkende mand. Men intelligensen ser altså ud til at tage første pladsen over ting, som kvinder vægter når de skal udvælge partner.