Videnskaben har talt – det går vi efter, når vi skal finde en partner

Hvis du drømmer om at blive en kvinde, som får enhver mand til at dreje hovedet af led, når han ser dig, eller hvis du drømmer om at blive en mand, som kvinder flokkes om på samme måde som måger om et tørt rundstykke, så kan videnskaben hjælpe dig med at opnå dit mål om at blive mere attraktiv – eller kan den? Det kigger vi nærmere på i artiklen her. 

I al hemmelighed går vi nok alle sammen rundt og drømmer om at have en stærk(ere) tiltrækningskraft på det modsatte køn. 

Men hvad er det egentlig, der gør, at nogle mennesker fungerer som magneter på det modsatte køn? 

Hvorfor bliver nogle inviteret på romantisk weekendophold, imens andre må nøjes med at sidde alene derhjemme og se Netflix?

Som så mange gange før har forskere stillet sig selv det samme spørgsmål og fundet svaret til os andre. 

Inden vi kaster os over resultaterne, skal vi dog lige have det fundamentale på plads.

Indholdsfortegnelse

Det handler om dine gener

Fra naturens side er vi mennesker programmeret til at formere os. Det er sådan, vi fører vores slægt videre, og det er sådan, vi sikrer vores arts overlevelse. 

Det er vigtigt og måske i virkeligheden det tætteste, man kommer på en reel mening med livet – i hvert fald hvis man er en smule kynisk. 

For bedst muligt at kunne sikre menneskehedens overlevelse gennem reproduktion er det vigtigt, at vi skaber stærke børn, som kan vokse op, få børn – som kan få børn – som kan få børn – som kan få børn og så videre i det uendelige (forhåbentligt). 

Men for at sikre de bedst mulige betingelser for vores børn og deres børn, så kræver det et godt genetisk fundament. 

Svage gener kan give svage og syge børn, som måske ikke formår at vokse op og formere sig – hvilket naturligvis ikke gavner vores art.

LÆS OGSÅ: De bedste datingsider

Derfor er noget af det vigtigste, vi mennesker – og dyr ligeså for den sags skyld – kigger efter hos en partner, gode gener. 

Hvis vi spotter gode gener i en person af modsatte – eller samme – køn, så vil vi helt naturligt blive tiltrukket af vedkommende, for vi er fra naturens side programmeret til at ønske at få børn med folk, der har gode gener.

Men hvordan i alverden spotter man så gode gener, tænker du måske. Og det er en rigtig fornuftig og relevant overvejelse, for det – at spotte gode gener – er nemlig ikke altid noget, vi gør bevidst. 

Når alt kommer til alt, er det som sådan heller ikke muligt for et menneske at få øje på gode gener. Når vi betragter et andet menneske, ser vi jo ikke menneskets DNA-kode… 

Dog findes der en masse håndgribelige indikationer af, i hvilket omfang et menneske har gode gener eller ej, og diverse indikatorer aflæser vi både bevidst og ubevidst. 

Lad os se kigge nærmere på en række af indikatorerne i de følgende afsnit. 

Vepsetalje

En undersøgelse fra Texas peger på, at mænd har særligt ét bestemt taljemål, som de ikke kan modstå – nemlig når en kvindes talje er 0,7 gange størrelsen på kvindens hofter.

Jamen er taljemål overhovedet et tegn på gode gener, tænker du sikkert?

Og det må vi sige, at det er.

Flere undersøgelser viser nemlig, at personer med bestemte taljemål er mindre tilbøjelige til at blive ramt af kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Med andre ord sender ovenstående taljemål altså et signal til omverdenen om, at vedkommende, der er indehaver af taljemålet, har gode chancer for et langt og sundt liv. 

Taljemålet er desuden ikke kun noget, som har betydning for, hvor attraktiv en kvinde fremstår. Også når kvinder vurderer mænd, betyder taljemålet noget. 

Dette fremgår af flere undersøgelser, blandt andet en amerikansk, der afslører, at kvinder foretrækker mænd med talje-hofte-mål på mellem 0,8 og 1,0. 

Symmetri

Undersøgelser af mænd og kvinder peger desuden på, at vi foretrækker partnere, som er symmetriske. 

En af disse undersøgelser fandt sted i 2006, hvor begge køn af biolog Randy Thornhill blev bedt om at vurdere hinanden. 

Resultatet var ganske tydeligt: De, der var mest symmetriske udvendigt såvel som indvendigt, var også dem, der blev fortrukket som potentiel partner. 

En mulig årsag kan være, at symmetri er et sundhedstegn, hvilket kan være et tegn på sunde, gode og velfungerende gener. 

Forsøgsdeltagerne var i hvert fald enige om, at de, der var mest symmetriske, også var dem, der så sundest ud.

Intelligens

Det er måske ikke så overraskende, at intelligens kan være et tegn på gode gener – men overraskende vil det måske være for nogle, at nogle kvinder ser ud til at foretrække en intelligent mand frem for en, der “blot” er fysisk attraktiv. Det er i hvert fald konklusionen af et forskningsprojekt fra to amerikanske universiteter. 

LÆS OGSÅ: Sådan afslører du en faker på et datingsite

Forklaringen skal sandsynligvis findes i, at kvinder er langsigtede i deres valg af partner. Når kvinder ser en intelligent mand, så ser de en, der kan passe på hende og eventuelle børn og dermed holde familien i live. 

Samtidig vil hun også ubevidst have en forventning om, at manden kan videreføre sin gode gener – den høje intelligens – til sine børn. 

Dermed ikke sagt, at udseendet er uvæsentligt for kvinder, når de skal vælge manden i deres liv. 

Faktisk vil kvinder, ligesom de fleste mænd, foretrække at få det bedste fra begge verdener – altså både en intelligent og fysisk tiltrækkende mand. 

Men intelligens ser altså ud til at være endnu vigtigere end fysiske fortrin i forbindelse med kvinders partnervalg.