Kærestesorger – derfor gør det så ondt

Du så ham i byen i går. Lettere beruset, tydeligvis glad og i fuld gang med at tale bukserne af en kvinde, han sikkert lige havde mødt. Han stod i baren og fik slet ikke øje på dig igennem det tilrøgede lokale på den bodega, I åbenbart begge havde valgt at besøge den aften. Men du så ham. Lykkelig og i gang med at score.

For første gang i en måned finder du modet og energien til at bevæge dig udenfor dit hjem, og så møder du ham. Ham, der fik lov at opbevare dit hjerte, indtil den dag han ikke gad mere og smed dig og dit knuste hjerte for døren.

Efter synet af din eks i byen mister du al lyst til at drikke Mokai, synge med på Rasmus Seebach og danse med veninderne, så du tager hjem og begraver hovedet i puden og græder dig selv i søvn.

Indholdsfortegnelse

Kærestesorger er forfærdelige

At være forelsket og at befinde sig i et dejligt forhold er noget af det bedste i tilværelsen. Når du føler noget for et andet menneske, bliver du dog også til en vis grad rigtig sårbar. Ingen ejer nemlig hinanden, og der vil derfor altid være en risiko for, at den person, du elsker ud over alle grænser, forlader dig på et tidspunkt og efterlader dig med intet andet end et knust hjerte og modbydelige kærestesorger.

Alle, der har oplevet kærestesorger, kan skrive under på, at mørket, som omslutter ens væsen i perioden efter et brud, er overvældende og altoverskyggende. De ting, der før gav mening og glæde i livet, frembringer – når kærestesorger hærger dit sind – ikke længere hverken smil eller glæde. Intet kan fjerne smerter, der gror ud af savnet til din ekskæreste, som af en eller anden grund ikke længere ønskede at kæmpe for noget, du synes, var så smukt. 

LÆS OGSÅ: Hvor finder jeg en kæreste?

Når du hærges af kærestesorger, mister du måske lysten – for en stund – til at elske igen, og der vil sandsynligvis også være en periode, hvor du finder det meget usandsynligt, at du nogensinde lykkes med at finde en ny partner, som vil kunne måle sig med din ekskæreste. 

Selvom du har prøvet at få dit hjerte knust før og derfor af erfaring godt ved, at der nok skal dukke en ny op, når du er klar til det, så er denne viden en ringe trøst i den periode, hvor sorger er altdominerende. Faktisk er det så godt som umuligt for denne viden at komme til orde og appellere til fornuften, når afsavnet er allerstørst.

Dit rationelle jeg ved godt, at vennerne har ret, når de siger, at der findes andre fisk i havet, men du er alligevel for langt nede i mørket til at kunne ane det lys, der lurer ude i fremtidens horisont. 

Men hvorfor egentlig? Hvorfor er kærestesorger så forfærdelige at opleve?

25 årig kvinde er trist og kærestesorger
At have kærestesorger er noget af det mest smertefulde, der findes, men hvorfor egentlig? Det kigger vi nærmere på i det næste afsnit.

Som en narkoman på afvænning

Når du befinder dig i et lykkeligt parforhold, frigives der tilfredsstillelseshormoner som oxytocin og dopamin – hormoner som giver glæde og velvære.

En særlig del af hjernen gør desuden også, at vi mennesker føler tryghed, når vi er nær vores partner. Med andre ord skal der altså væsentlig mere til at gøre os bange, når vi er sammen med en partner, vi elsker og holder af.

Lige så godt det er at være lykkeligt forelsket, lige så skidt er det, når et forhold braser. 

Et forholds afslutning vil nemlig i langt de fleste tilfælde forårsage et chok for både kroppen og hjernen, og det, der herefter sker, kan bedst sammenlignes med de abstinenser som en narkoman, der er på afvænning, får.

Når en stofmisbruger forsøger at komme ud af sit misbrug og – fra den ene dag til den anden – dropper stofferne, vil dette resultere i fysiske symptomer, da stofmisbrugerens krop og sind har været så vant til at få stoffer.

Når kroppen og sindet ikke længere får stofferne, vil kroppen og sindet føle en umættelig sult efter det, som kroppen og sindet har vænnet sig til at få, og det vil føre til voldsomme reaktioner i form af abstinenser. Det eneste, der kan dulme abstinenserne, er at give kroppen det, som den skriger efter – i dette tilfælde stoffer – eller tid. 

Lidt det samme sker i forbindelse med et brud. 

Når du har befundet dig i et forhold – og dette har været lykkeligt – er hormonerne oxytocin og dopamin – som sagt – blevet udløst i massevis. 

Når forholdet så pludseligt slutter brat, frigives disse hormoner ikke længere i samme omfang, hvilket vil føre til manglende glæde og i nogle tilfælde abstinens-lignende følelser, da din krop vil føle, at den mangler at få noget, som den plejer at få.

Kærestesorgerne kan dulmes

Midt i sorgen og længslen er der dog ting, du kan gøre for kortvarigt at dulme dine abstinenser. 

Kroppen hungrer – som bemærket – efter de to førnævnte hormoner, så enhver handling, der kan frigive disse hormoner, vil dulme dine abstinenser og den tristesse, du føler. 

Ting, som chokolade, druk og engangsknald kan alle udløse dopamin og oxytocin, men som du måske allerede har gættet, så vil virkningen af disse tre ting være ganske kortsigtet. Desværre. 

At indtage en hel plade Marabou vil derfor blot for en stund dulme sørgmodigheden, og det er desværre ikke usandsynligt, at du – efter at have spist 200 gram chokolade – vil have det endnu dårligere end inden, da du – foruden sørgmodighed – også vil kunne risikere at blive ramt af følelser som selvforagt og skam.

LÆS OGSÅ: De 7 fedeste ting til at være single

Der er desværre ikke noget quick-fix, når det kommer til at bearbejde kærestesorger. Faktisk er der ikke så meget andet at gøre end at lade tiden arbejde og at forsøge at inkorperere en masse sunde vaner, der giver dig glæde i din hverdag. Det kunne eksempelvis være at dyrke sport, se film eller hænge ud med dine venner.

At dyrke sport kan være en effektiv måde at få tankerne lidt væk fra et brud.
Forsøg at gøre nogle af de ting, der sædvanligvis gør dig glad, når du befinder dig i fasen efter et brud. En mulighed kunne være at hygge på en cafe med en god veninde.

Tiden læger heldigvis alle sår, hvorfor du – hvis du p.t. er ramt af kærestesorger – må finde en smule trøst i, at du på et tidspunkt kommer ovenpå igen og atter bliver klar til dating og alt, hvad der hører med til denne disciplin.