Kærestesorger – derfor gør det så ondt

Du så ham i byen i går. Lettere beruset, tydeligvis glad og i fuld gang med at tale bukserne af en kvinde han sikkert lige har mødt. Han stod i baren og fik slet ikke øje på dig igennem det tilrøgede lokale, på den bodega i åbenbart begge havde valgt at besøge den aften. Han så ikke dig, men du så ham. Lykkelig og i gang med at score i byen.

For første gang i en måned finder du modet og energien til at bevæge dig udenfor dit hjem, og så møder du ham. Ham der fik lov at opbevare dit hjerte, indtil den dag han ikke gad mere og smed dig og dit knuste hjerte for døren.

Efter synet af din eks i byen mister du al lyst til at drikke Mokai, synge med på Rasmus Seebach og danse med veninderne, så du tager hjem og begraver hovedet i puden og græder dig selv i søvn.

Kærestesorger er forfærdelige

Kæreste og forelskelse er noget af det bedste i tilværelsen, men bagsiden af medaljen er desværre, at det kan være det værste der findes, når det bliver taget fra os igen.

Alle der har oplevet kærestesorger kan skrive under på, at mørket som omslutter ens væsen i perioden efter et brud, er overvældende og altoverskyggende. De ting der før gav mening og glæde i livet, er nu bare ligegyldigt tidsfordriv som kan tage din tanker lidt væk fra de negative følelser i dit indre.

LÆS OGSÅ: Hvor finder jeg en kæreste?

Du mister måske lysten til nogensinde at elske igen, og finder det desuden også usandsynligt at du nogensinde skulle finde en partner, som kan måle sig med din ekskæreste. Selvom du har prøvet at få dit hjerte knust før, og endda ved, at der nok skal dukke en ny op når du er klar til det, så kan det være svært at tale sig selv til fornuft når afsavnet er allerstørst.

Dit rationelle jeg ved godt at vennerne har ret når de siger, at der findes andre fisk i havet, men du er alligevel for langt nede til at kunne se lyset for enden af tunellen. Du ved det er der, men du har bind for øjnene og ænser det derfor ikke forude.

Men hvorfor egentlig? Hvorfor er kærestesorger så forfærdelige at opleve?

Som en narkoman på afvænning

Når du befinder dig i et lykkeligt parforhold med din partner vil din hjerne belønne dig med tilfredsstillelsehormoner som oxytocin og dopamin – hormoner som giver glæde og velvære.

En særlig del af hjernen gør desuden også, at vi bliver mindre bange, når vi er tæt på vores partner.

Med andre ord er din krop i sit es, når du er sammen med din soulmate.

Ligeså godt det er at være lykkeligt forelsket, ligeså skidt er det når det er ulykkeligt. Hjernen og din krop får nemlig et chok, og hvad der bedst kan sammenlignes med abstinenser, når kæresten ikke længere er en del af ens liv.

Den bedste sammenligning er med en narkoman som tager på afvænning. Stofmisbrugerens krop har været så vant til misbruget, at det har vænnet og tilpasset sig til det. Uheldigvis betyder det, at når kroppen ikke længere får stillet sin sult efter narkotika eller kærlighed, så reagerer den.

Hormonerne oxytocin og dopamin som tidligere blev udløst i massevis som resultat af kærligheden, bliver pludselig holdt tilbage – resultatet er abstinenser.

Kærestesorgerne kan dulmes

Midt i sorgen og længslen er der dog ting du kan gøre, for kortvarigt at behandle dine abstinenser. Kroppen hungrer efter de to førnævnte hormoner, så handlinger som kan udløse dem kan kortvarigt tage toppen af trangen. Ting som chokolade, druk og engangsknald kan alle udløse dopamin og oxytocin, men som du måske allerede har gættet, så er det kun en kortsigtet løsning.

LÆS OGSÅ: De 7 fedeste ting til at være single

Desværre er der ingen genvej til den langsigtede løsning som får dig om på den anden side af kærestesorgerne. Når det kommer til at overkomme dine kærligheds-abstinenser og dermed blive glad igen, er der desværre ikke andet at gøre end at vente. Vente på, at kroppen kommer sig igen, og affinder sig med den nye tilværelse uden partneren.

Tiden læger alle sår, og du skal tidsnok igen blive klar til dating og alt hvad der hører med. Men giv dig selv tid til at komme ovenpå igen først.