Hvilken datingside er ældst?

I artiklen her kigger vi nærmere på, hvilke tjenester der var pionerer inden for online dating. Det gør vi ved at belyse spørgsmålet ‘hvilken datingside er ældst?’ i både et dansk og internationalt perspektiv. 

Efterhånden er det mere normalt at møde sin partner online end offline, men sådan har det ikke altid været. 

Online dating er nemlig et relativt nyt fænomen og noget, som virkelig har taget fart i løbet af de seneste 15 år, hvilket i høj grad skyldes fremkomsten af tjenester som Tinder og Badoo. Tjenester, der er blevet voldsomt store og populære på verdensplan.

Selvom både Tinder og Badoo i dag er blandt de største verdensomspændende datingtjenester, var ingen af disse blandt pionererne. 

Hvilke tjenester der i stedet var dette, kigger vi nærmere på i de kommende afsnit.

Allerførst belyser vi forholdene fra et dansk perspektiv, hvorefter vi kigger på, hvilke tjenester der var de første internationalt set.

Indholdsfortegnelse

Hvilken datingside var den første i Danmark?

I Danmark var den første datingtjeneste nogensinde Dating.dk. En datingside, der i dag er den største.

Der er ret stor chance for, at du allerede kender til den datingtjeneste, der var den første i Danmark. I mange år har tjenesten nemlig haft førertrøjen og været Danmarks største datingside, hvilket den stadigvæk er den dag i dag.

Der er naturligvis tale om Dating.dk, en tjeneste, der blev lanceret tilbage i 1998.

Kort efter Dating.dk blev lanceret, fik denne tjeneste selskab af Single.dk og Scor.dk, hvorfor disse sites som regel også betegnes som pionerer inden for online dating i en dansk kontekst. 

Ligesom Dating.dk lever Single.dk og Scor.dk også stadigvæk den dag i bedste velgående.

I begyndelsen var online dating en anelse stigmatiseret i den brede befolkning, og mange anså det – at oprette sig på en datingside med henblik på at finde kærligheden – for at være en lidt desperat handling.

Med tiden har den brede befolknings opfattelse af online dating dog ændret sig gevaldigt, og allerede fem år efter lanceringen af Dating.dk, var det blevet ganske normalt at date online. En påstand, der kan dokumenteres af, at der allerede på dette tidspunkt var blevet oprettet 500.000 profiler på platformen.

Hvilken datingside var den første nogensinde i hele verden?

Hvis Dating.dk skulle have været den første datingside i verden, skulle folkene bag tjenesten have været cirka tre år hurtigere ude af starthullerne.

Verdens første datingside nogensinde blev nemlig lanceret i april 1995

Her gik sitet Match.com live, og det er bestemt ikke urealistisk, at du i løbet af dit liv har stiftet bekendtskab med dette brand.

Ligesom Dating.dk lever Match.com nemlig stadigvæk i bedste velgående.

Computerbaseret matchmaking har rødder langt tilbage i tiden

Mange datingtjenester i dag benytter sig af computerbaseret matchmaking-teknologi. Denne teknologi er dog markant ældre end de første datingsider.

Mange datingtjenester i dag kaldes også for matchmaking-tjenester, hvilket skyldes, at mange sider – ved hjælp af computerbaseret-teknologi – matcher deres medlemmer med andre medlemmer, som disse medlemmer formodes at passe godt sammen med.

Typisk matches medlemmer med afsæt i nogle spørgeskemaer, som de har udfyldt, men det kan også sagtens være, at et medlems adfærd på datingtjenesten indgår som en variabel i matchmaking-processen.

Netop det – at matche kærlighedssøgende mennesker – ved hjælp af computerbaseret teknologi er en tradition, der går væsentlig længere tilbage end online dating.

Første gang vi så et eksempel på dette, var nemlig helt tilbage i 1965, hvor to Havard-studerende brugte en IBM 1401-computer til at skabe den første computerbaserede matchmaking-tjeneste i USA.

For at benytte tjenesten skulle man som single udfylde en spørgeskemaundersøgelse med 75 spørgsmål. Når man havde udfyldt spørgeskemaet, skulle man indsende dette samt et gebyr på 3 dollars, hvorefter computeren fik lov at arbejde. Arbejdet resulterede i en liste med relevante, gode matches fra matchmaking-tjenestens database. Disse matches baserede sig naturligvis på ens svar fra spørgeskemaet.

Efter sigende havde omkring 90.000 mennesker brugt matchmaking-tjenesten i 1966 – altså et år efter at denne blev skabt.