Åbent forhold – Alt om åbne og polyamorøse parforhold

Nogle mennesker vælger at leve i et åbent forhold, hvor de dater andre end partneren. Et åbent forhold kan måske lyde simpelt på papiret, men i den virkelige verden er denne type parforhold en yderst kompleks størrelse. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad det vil sige, at leve i et åbent parforhold.

De fleste mennesker er monogame. At være monogam betyder, at man kun har én partner ad gangen. Der findes dog også dem, for hvem monogami ikke er tilstrækkeligt, hvorfor de i stedet lever som polyamorøs. 

Folk, som kalder sig for polyamorøse, er åbne for at elske mere end én person ad gangen. Nogle indleder et parforhold med en partner, hvorefter parforholdet ‘åbnes op’, så den ene eller begge personer kan date andre. 

Et åbent parforhold behøver dog ikke nødvendigvis handle om kærlighed til andre, for det kan også helt simpelt dreje sig om sex med andre en partneren. 

Hvad er et åbent forhold?

Der findes flere grader af åbne parforhold, men overordnet set handler det om, at man må date andre end sin partner.

Åbne forhold kan adskille sig fra hinanden grundet de regler, som vedtaget af parret. Nogle aftaler eksempelvis, at det kun er manden eller kvinden, som må se andre. Ligeledes vil man i nogle åbne forhold kun tillade one night stands. Der er ingen rigtig eller forkert måde at leve i et åbent forhold på – det er helt op til de enkelte at vurdere, hvilke eventuelle regler og aftaler, som giver mening for dem. 

LÆS OGSÅ: Så mange danskere snager i deres partners mobiltelefon

I de fleste åbne forhold handler det om sex. Den ene eller begge parter i parforholdet får altså tilfredsstillet sine seksuelle lyster hos andre end kun partneren. Dating udenfor parforholdet handler altså om sex og ofte ikke andet.

Der findes dog også eksempler på åbne parforhold, hvor det ikke kun handler om sex, men også kærlighed til andre. Hvis man lever i et parforhold, hvor man elsker flere end én, kaldes det for et polyamorøst parforhold. 

Regler er vigtige i et åbent forhold

Et åbent parforhold kan være farligt terræn at begive sig ud i, hvis ikke man sørger for at etablere regler på forhånd. Hvis ikke der er klare retningslinjer for, hvad man må og hvad man ikke må, kan den ene eller begge parter risikere at blive såret dybt. Resultatet kan i nogle tilfælde være parforholdets opløsning. 

Hvilke regler, som giver mening for jer, ved I bedst selv. Inden i åbner jeres parforhold op, bør I dog sørge for at få talt det godt igennem og aftalt spillereglerne. På den måde øger i chancen for et velfungerende åbent forhold.

Vi anbefaler, at I blandt andet overvejer følgende:

 • Handler det om kærlighed eller kun sex?
 • Må man tale om sine erobringer overfor kæresten derhjemme?
 • Skal eventuel sex altid være med kondom?
 • Skal man fortælle alt til sin partner?
 • Er der grænser for, hvor mange andre man må se ad gangen?
 • Må man se den samme person flere gange eller er det kun tilladt at have one night stands?
 • Skal sex være med fremmede, eller må det være personer du eller I begge kender i forvejen?

Listen med overvejelser kunne sagtens være væsentligt længere, hvilket vidner om emnets kompleksitet – der er virkelig meget, I skal overveje, hvis I skal få succes med jeres åbne forhold.

LÆS OGSÅ: 10 tegn, der afslører, om han er tiltrukket af dig

Det kan være fristende bare at springe ud i det og tage udfordringerne, som de kommer, men det anbefaler vi på ingen måde.

Fordele og ulemper ved et åbent forhold

Inden du og din partner beslutter jer for, om et åbent forhold er noget for jer, kan I med fordel tage et kig på fordelene og ulemperne. Ligesom så mange andre ting her i livet, er der nemlig ting der taler for og ting der taler imod. 

 • Varriation i sexlivet er uundgåeligt.
 • Mulighed for at udleve forskellige lyster.
 • Man kan (næsten) altid få styret sin sult efter sex – også selvom partneren ikke har lyst.
 • Man får nye oplevelser, erfaringer og viden, som kan gavne parforholdet.
 • Jalousi kan dræbe parforholdet.
 • Risiko for at partneren bliver forelsket i en anden.
 • Den ene eller begge parter risikerer at blive såret.
 • Der er andre end kun dig, som gør din partner lykkelig.