Åbent forhold – Alt om åbne og polyamorøse parforhold

Nogle mennesker vælger at leve i et åbent forhold, altså et forhold, hvor de dater, kysser og har sex med andre end deres partner. Et åbent forhold kan måske lyde simpelt på papiret, men i den virkelige verden er denne type parforhold en yderst kompleks størrelse. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad det vil sige at leve i et åbent parforhold.

De fleste mennesker er monogame. At være monogam betyder, at man kun har én partner ad gangen. 

Der findes dog også dem, for hvem monogami ikke er tilstrækkeligt, hvorfor de i stedet lever en polyamorøs tilværelse. 

Folk, som kalder sig for polyamorøse, er åbne for at elske mere end én person ad gangen. Når det kommer til polyamorøse – eller åbne – forhold, ses der dog stor forskel på, hvordan sådanne forhold praktiseres.

For nogle åbne forhold gælder det, at de involverede partnere har flere kærester, som de føler noget for, mens det i andre åbne forhold handler mere om at opnå seksuel stimulans uden for forholdet end følelsesmæssig stimulans. 

Indholdsfortegnelse

Hvad er et åbent forhold?

Der findes flere grader af åbne parforhold, men overordnet set indebærer et åbent forhold, at man må date andre end sin partner.

Åbne forhold kan dog – som vi kort har været inde på – adskille sig fra hinanden grundet de regler som vedtages af parret, der indgår i det åbne forhold. 

LÆS OGSÅ: Så mange danskere snager i deres partners mobiltelefon

Nogle aftaler eksempelvis, at det kun er manden eller kvinden, som må se andre, mens andre aftaler, at begge forholdets parter må dyrke al den sex, de vil med andre, men at det ikke er tilladt for nogen af parterne at opbygge romantiske og dybe relationer med andre end hinanden. 

Der er ingen rigtig eller forkert måde at leve i et åbent forhold på – det er helt op til de enkelte at vurdere, hvilke eventuelle regler og aftaler som giver mening for dem. 

Nogle indleder et åbent forhold grundet seksuelle behov, mens andre vælger at leve i et åbent forhold, fordi de mener, de sagtens kan elske samt have flere kærester ad gangen

Regler er vigtige i et åbent forhold

Et åbent parforhold kan være farligt at begive sig ud i, hvis ikke man sørger for at etablere nogle faste og klar regler på forhånd. 

Hvis ikke der er klare retningslinjer for, hvad man må, og hvad man ikke må, kan den ene eller begge parter risikere at blive såret/sårede eller skuffet/skuffede, og konsekvensen heraf kan i nogle tilfælde være parforholdets opløsning. 

Hvilke regler som giver bedst mening for jer, ved I bedst selv, men det betyder ikke, at I ikke kan finde lidt inspiration til et regelsæt hos os. 

Herunder præsenterer vi nemlig en række forhold, I bør overveje og tage stilling til, i forbindelse med, at I fastsætter rammerne for jeres åbne forhold:

 • Handler det om kærlighed eller kun sex?
 • Må man tale om sine erobringer over for kæresten derhjemme?
 • Skal eventuel sex altid være med kondom?
 • Skal man fortælle alt til sin partner?
 • Er der grænser for, hvor mange andre man må se ad gangen?
 • Må man se den samme person flere gange, eller er det kun tilladt at have one night stands?
 • Skal sex være med fremmede, eller må det være personer, du eller I begge kender i forvejen?
 • Hvad gør I, hvis en af jer udvikler følelser for en anden?
 • Skal I være åbne over for andre omkring, at jeres forhold er åbent?
 • Må I være på datingapps?

LÆS OGSÅ: 10 tegn, der afslører, om han er tiltrukket af dig

Fordele og ulemper ved et åbent forhold

Som vi har været inde på, er det – at indlede et åbent parforhold – på ingen måde ufarligt. Tværtimod er det noget, der kan føre til, at en af forholdets parter ender med at blive meget såret, hvorfor vi anbefaler, at du kraftigt overvejer, hvorvidt et åbent forhold nu også er noget for dig, inden du springer ud i et sådant.

Når du skal vurdere, hvorvidt et åbent forhold er noget for dig, er et godt tip, at du kreerer en oversigt over henholdsvis fordele og ulemper for dig ved at involvere sig i et sådant forhold.

Herunder har vi samlet en række af de største fordele og ulemper, vi mener, der kan være forbundet med at indgå i et åbent forhold, men det kan sagtens være, at du kan komme i tanker om endnu flere.

 • Varriation i sexlivet er uundgåeligt
 • Mulighed for at udleve forskellige lyster
 • Man kan (næsten) altid få stimuleret sin sult efter sex – også selvom partneren ikke har lyst
 • Man får nye oplevelser, erfaringer og viden, som kan gavne parforholdet.
 • Jalousi kan dræbe parforholdet
 • Risiko for at din partner eller du bliver forelsket i en anden
 • Den ene eller begge parter risikerer at blive såret
 • Du skal affinde dig med, at der vil være andre end dig, der kan gøre din partner lykkelig
 • Folk i nærmiljøet vil formentlig tale om jeres forhold. Åbne forhold er stadigvæk ret atypiske, hvorfor sådanne ofte er genstand for megen opmærksomhed.